FAQ Indoor

1. Hoe verwijder ik o.a. rode wijnvlekken uit natuursteentegels?

Indien u een zuur product zoals rode wijn, melk of fruitsappen hebt gemorst, neem dan zo snel mogelijk de vloer af met een doek en spoel na met water. Indien er een doffe plek is ontstaan, boen dan de plek als deze droog is met een stuk 00 staalwol zoveel mogelijk weg. Het is belangrijk dat u na het boenen de staaldeeltjes opzuigt met de stofzuiger.

2. Verandert de kleur van natuursteen in de loop der tijd?

Op termijn, onder invloed van jarenlang onderhoud en zonlicht, zullen natuurstenen vloeren enigszins kunnen verkleuren. Dit varieert van soort tot soort.

3. Is een natuursteenvloer gevoelig voor krassen?

In zijn algemeenheid zijn kwartsiet- en leisteenvloeren met een breukruw oppervlak minder krasgevoelig dan overige vloeren. Door regelmatig stof te zuigen voorkomt u de meeste krasjes.

4. Welke voegbreedte moet ik aanhouden?

Bij strak gezaagde materialen kunt u een smalle voeg hanteren.
Bij ruwe/getrommelde materialen dient u een bredere voeg te hanteren.
Laat u informeren over de exacte voegbreedtes per soort in één van onze showrooms.

5. Met welke maatverschillen moet ik rekening houden bij natuursteen?

Natuursteen kent een tolerantie van +/- 2 mm in de lengte en in de breedte.
De tolerantie in dikte bij gezaagde tegels met een dikte van 15 mm of minder bedraagt +/- 1,5 mm. Bij een dikte van 15 tot 30 mm is de tolerantie +/- 3 mm.
De gekalibreerde uitvoering van kwartsiet en leisteen kent een tolerantie van +/- 2 mm in de dikte, mits anders vermeld op de betreffende prijsbladen.

6. Bestaan er kleurverschillen tussen de verschillende partijen?

Natuursteen is een product ontstaan door de werking van natuurlijke elementen gespreid over miljoenen jaren. Om deze reden heft natuursteen altijd een zekere nuancering in kleur en structuur . Wij adviseren daarom tijdens het leggen de inhoud van de diverse kisten goed te mengen! Bij een aantal marmersoorten is het aan te bevelen voorafgaande aan levering een beschikbare partij te komen beoordelen.

7. Welke kantafwerkingen zijn er?

Elke steensoort heeft zijn eigen kantafwerking. Soms is het mogelijk een steensoort in meerdere kantafwerkingen te krijgen. Wij kennen o.a. de volgende kantafwerkingen:
– Gezaagd
– Geknipt
– Zonder facet
– Met facet
– Hand getrommeld
– Machine getrommeld
Informeer in onze showroom of er eventueel andere kantafwerkingen mogelijk zijn bij de vloer van uw keuze.

8. Kan ik een natuursteenvloer in elke willekeurige afmeting krijgen?

Alle natuursteensoorten hebben bepaalde vaste standaardmaten, afhankelijk van de soort steen en de productiemogelijkheden. Afwijkende maatvoeringen zijn soms ook mogelijk.
Informeer in één van onze showrooms naar de mogelijkheden of dien uw aanvraag in bij uw vakhandel.

9. Waarom dienen bepaalde natuurstenen vloeren verlijmd te worden?

Niet elke natuursteensoort is geschikt om in de specie te verwerken. Sommige natuurstenen zijn namelijk extra gevoelig voor vocht!
Voor Braziliaanse leisteensoorten zoals bijv. Mustang en Black Berry geldt een specifiek lijmadvies voor grotere afmetingen in een dikte van 10 en 15 mm:
* ondergrond grondig reinigen en stofvrij maken
* leisteentegels aan de te verlijmen zijde grondig reinigen van eventueel
zaagstof, ongerechtigheden van het kalibreren etc. en in het gebouw laten acclimatiseren.
* tegelverlijming volgens de buttering-floating methode: eerst een laag Ardex S16
Flex (of S20) op de te verlijmen zijde en vervolgens de tegel in de met een kamspaan opgebrachte lijmrillen van de Ardex S16 Flex ( of S20) wellen, en wel zodanig, dat er geen holle ruimten waarneembaar zijn (controleren).

10. Mijn vloer slaat dof en wit uit wat nu?

Het is mogelijk dat uw vloer lichte salpeteruitslag heeft. Dit trekt na een aantal weken vanzelf weg. Neem de vloer niet te vaak en te nat af zodat het drogingsproces goed kan plaatsvinden.
Dek de vloer nooit af met een niet vochtdoorlatend materiaal zoals stucloop. Gebruik hiervoor dampdoorlatende afdekmiddelen (bijv. Permafix).

11. Mijn vloer is net gelegd en vertoont donkere en doffe vlekken, wat nu?

Bij pas gelegde vloeren kunt u soms zien dat er optrekkend vocht in de tegel zit. Dit vocht kleurt donker op in de tegel en slaat dof uit. Deze verkleuring kan wisselend per tegel zijn. Na verloop van tijd zal uw vloer weer egaal opkleuren.

12. Ik heb gaatjes in mijn gestopte travertin vloer, is dat normaal?

Het is normaal dat een travertin soms kleine maar ook grotere gaatjes vertoont na ingebruikname. Aangezien de travertin in platen wordt verzaagd kan men soms net voor een gaatje wegzagen, waardoor er een dun vlieslaagje ontstaat. Deze gaatjes gaan bij puntbelasting snel kapot of slijten sneller weg.
Bij travertin in de gezoete uitvoering worden de gaatjes in het oppervlak gestopt met een mengsel van cementpoeder en zaagmeel van de travertin. Deze stopsels kunnen loslaten bij toepassing van vloerverwarming en door slijtage.
Deze gaatjes zijn gemakkelijk weer dicht te stoppen met Akemi (steenlijm op kleur) of te vullen met een voegmiddel.

13. Hoe slijtvast is natuursteen?

De ene steensoort kent een hogere slijtvastheid dan de andere. Ook de oppervlaktebewerking kan soms een bijdrage leveren aan een langere levensduur van uw vloer (o.a. met gevlamd oppervlak).
Aangezien ons assortiment zeer uitgebreid is raden wij u aan een bezoek te brengen aan één van onze showrooms om meer informatie te verkrijgen over de verschillen per steensoort.
Voor een opfrisbeurt van uw natuursteenvloer zijn verschillende methodes mogelijk, dit is afhankelijk van de soort natuursteen. Vraag advies bij één van onze showrooms.

14. Welke oppervlaktebewerkingen zijn er en kan ik zelf kiezen welke oppervlaktebewerking ik wil?

De meeste natuursteen kan op verschillende manieren bewerkt worden.
Enkele veel voorkomende afwerkingen zijn:
– gepolijst
– gezoet
– breukruw
– verouderd
Niet elke natuursteen kan van alle mogelijke afwerkingen worden voorzien. Soms is het gewoon niet mooi, of is het effect niet blijvend, of is een bepaalde afwerking productietechnisch niet mogelijk.

15. Wat is gekalibreerd?

Wanneer een materiaal gekalibreerd is dan betekent dit dat het materiaal op één en dezelfde dikte is geproduceerd bijvoorbeeld 10mm. Indien de tegel niet gekalibreerd is dan kan de tegeldikte variëren van bijv. 10 tot 25 mm.

16. Kan een natuurstenen vloer over een bestaande vloer gelegd worden?

In het algemeen kunt u een natuursteenvloer verlijmen over elke bestaande vloer. Dit
is ook mogelijk voor bestaande houten vloeren, afhankelijk van het type hout en de
technische staat van de vloer. Voor specifieke informatie kunt u zich wenden tot uw
vakhandel.

17. Is een natuurstenen vloer geschikt voor keukens en badkamers?

Ja, een natuursteenvloer of wand kan prima worden toegepast in een keuken of badkamer. Wel dient u rekening te houden met de verschillende eigenschappen van de diverse natuursteensoorten. Voor de badkamer adviseren wij een niet te gladde vloer te kiezen. Voor specifiekere advisering over de verschillende natuursteensoorten en hun toepasbaarheid in keuken of badkamer kunt
u terecht in één van onze showrooms.

18. Is er voor appartementen een decibeldempend materiaal als ondervloer beschikbaar?

Er zijn verschillende systemen die decibeldempend werken. Dit is afhankelijk van wat er in het bouwbesluit of in het reglement van de VVE (Vereniging Van Eigenaren) is opgenomen. Wij adviseren u in deze gevallen het gebruik van Ardex DS 40- matten.
Neem voor meer informatie contact op met een van onze vestigingen.

19. Kan natuursteen buiten worden gelegd?

Vele soorten natuursteen zijn ook geschikt om buiten toe te passen. Laat u daarom in onze showroom goed informeren naar de mogelijkheden of neem telefonisch contact met ons op.

20. Is een natuurstenen vloer geschikt voor vloerverwarming?

In zijn algemeenheid kan onder iedere natuurstenen vloer vloerverwarming worden toegepast. Wel zijn er verschillen per natuursteensoorten wij informeren u daaromtrent graag in onze showrooms. Aangezien er vele verschillende soorten vloerverwarmingssystemen zijn adviseren wij u dit na te vragen bij uw installateur.

21. Kan ik ook plinten krijgen van hetzelfde materiaal?

U kunt van bijna elke natuursteensoort bijpassende plinten bestellen bij uw vakhandel.

22. Hoe onderhoud ik het beste mijn natuursteenvloer?

Elke natuursteenvloer heeft zijn eigen onderhoudsadvies. Laat u goed adviseren door een van onze medewerkers in onze showrooms of neem telefonisch contact met ons op.

23. In welke diktes wordt natuursteen geleverd?

Natuursteen wordt in veel verschillende diktes geleverd. Dit is afhankelijk van de maatvoering en het type steen dat u kiest. In zijn algemeenheid varieert de dikte van natuursteenvloeren van ongeveer 10 tot 25 mm, afhankelijk van de soort. Natuursteen voor de wand varieert in dikte van ongeveer 8 tot 20 mm.

24. Heeft u nog meer vragen?

Wellicht dat u nog vragen heeft die nog niet zijn behandeld. Neem in dit geval gerust contact met ons op of stuur een email met uw vraag. Een van onze medewerkers neemt dan contact met u op om uw vraag te beantwoorden.