Woordenlijst

Steentype

Kalksteen & Marmer | Limestone & Marble

Ontstaan: Kalksteen is een afzettingsgesteente en marmer is een metamorfe variant hiervan. Marmer ontstaat doordat kalksteen gedurende zeer lange tijd enorme druk- en temperatuurverschillen ondergaat.

Eigenschappen: Marmer en kalksteensoorten worden in blokvorm gewonnen. Deze blokken worden in platen gezaagd, waardoor de tegels altijd een gezaagd oppervlak hebben. Dit oppervlak wordt vervolgens gezoet (ei-glans) of gepolijst (hoogglans).

Anticato materialen: Bij veel marmer- en kalksoorten is er naast de normale versie een Anticato versie beschikbaar. Deze materialen hebben een extra behandeling ondergaan (bijvoorbeeld geborsteld, getrommeld of gezandstraald) waardoor ze een mooie doorleefde uitstraling krijgen.

Kleur- en structuurverschillen: Met name marmer kan van zending tot zending behoorlijk van kleur en structuur verschillen. Het is daarom bij sommige materialen wenselijk om bij DiamondStone Natuursteen de beschikbare partij te beoordelen. Deze wordt vervolgens voor u gereserveerd, zodat u altijd datgene ontvangt wat u in Echt of Vianen heeft gekozen.

Travertin | Travertine

Ontstaan: Travertin is een sedimentgesteente, ontstaan uit kalkrijk water waardoor kalkafzetting op de bodem plaatsvond. Door afgestorven, vergane plantdelen zijn gaatjes in het materiaal achtergebleven.

Eigenschappen: Het oppervlak van de tegel kenmerkt zich door de stopsels die vaak een licht accentuerende kleur hebben. De diverse bewerkingsvormen zijn gestopt/gezoet, getrommeld en geborsteld.

Anticato materialen: Bij veel travertinsoorten is er naast de gezoete uitvoering een Anticato versie beschikbaar. Deze materialen hebben een extra behandeling ondergaan (bijvoorbeeld geborsteld, getrommeld of gezandstraald) waardoor ze een mooie doorleefde indruk wekken.

Kleur- en structuurverschillen: Net als marmer kan travertin van zending tot zending behoorlijk van kleur en structuur verschillen. Het is daarom soms wenselijk om bij DiamondStone Natuursteen de
beschikbare partij te beoordelen. Deze wordt vervolgens voor u
gereserveerd, zodat u altijd datgene ontvangt wat u in Echt of Vianen heeft gekozen.

Basalt | Basalt

Ontstaan: Basalt is een uitvloeiing gesteente, ontstaan uit afgekoelde magma na vulkaanuitbarstingen. Het wordt in blokken of zuilen uit de berg gewonnen, in platen gezaagd en vervolgens verwerkt tot tegels.

Eigenschappen: Het oppervlak van de tegels wordt over het algemeen alleen gezoet geleverd, maar ook andere bewerkingen zijn mogelijk.
De structuur van basalt kenmerkt zich door kleine luchtsluitingen,
afhankelijk van de soort.

Kleur- en structuurverschillen: Basalt kan van zending tot zending behoorlijk van kleur en structuur verschillen. Het is daarom soms wenselijk om bij DiamondStone Natuursteen de beschikbare partij te beoordelen. Deze wordt vervolgens voor u gereserveerd, zodat u altijd datgene ontvangt wat u in Echt of Vianen heeft gekozen.

Leisteen & Kwartsiet | Slate & Quartzite

Ontstaan: Leisteen is een sedimentgesteente, ontstaan door afzetting
in zee van door rivieren aangevoerd slib uit door verwering afgebroken
gesteente. Kwartsiet is een metamorf gesteente, ontstaan uit zandsteen dat gedurende een zeer lange tijd en onder enorme druk- en
temperatuurverschillen een metamorfose heeft ondergaan.

Eigenschappen: Leisteen en kwartsiet zijn splijtmaterialen. Splijtmateriaal is gelaagd en splijtbaar van aard en wordt daarom in plaatvorm ge-
wonnen; hierdoor heeft het een natuurlijk splijtvlak, variërend van vlak tot grover. Het natuurlijk splijtvlak zorgt voor een hoge antislipwaarde die nauwelijks te evenaren is door een andere steen. Verschillende
soorten zijn ook verkrijgbaar met een geslepen oppervlak (gezoet of gepolijst). Door het zoeten of polijsten wordt de kleur opgehaald en verdiept. Door de gelaagdheid geven leisteen- en kwartsietvloeren de opge­nomen warmte slechts langzaam af waardoor ze niet koud aanvoelen.

Graniet | Granite

Ontstaan: Graniet is een stollingsgesteente, ontstaan uit langzaam
afgekoelde en gestolde magma. Het wordt in blokken gewonnen, in platen gezaagd en vervolgens verwerkt tot tegels.

Eigenschappen: Het oppervlak van de tegels wordt meestal gepolijst.
Een relatief nieuwe oppervlaktebehandeling is branden: het graniet wordt tot zeer hoge temperaturen verhit en vervolgens zeer snel afgekoeld. Hierdoor komen minuscule stukjes los waardoor het oppervlak stroever wordt met als resultaat een hoge antislipwaarde. Eventueel kan dit oppervlak daarna nog geborsteld worden waardoor het oppervlak een gladde structurering krijgt. De kleur van de diverse soorten graniet kan flink variëren. Het materiaal kenmerkt zich over het algemeen door een bijzonder compacte structuur en door zijn richtingloze, gespikkelde tekening.

Kleur- en structuurverschillen: Graniet kan van zending tot zending
behoorlijk van kleur en structuur verschillen. Het is daarom soms
wenselijk om bij DiamondStone Natuursteen de beschikbare partij te beoordelen. Deze wordt vervolgens voor u gereserveerd, zodat u altijd datgene ontvangt wat u in Echt of Vianen heeft gekozen.